RSS

Resipi: Masak Lemak Cilipadi Siput Sedut


Assalamualaikum....

Harini nk bg resipi salah satu lauk kegemaran aku... Biase kalo bulan puasa beli ke kt pasar Ramadhan... Tapi kalo jmp siput ni kt pasar mmg nak masak sendiri....

BAHAN²

1kg siput sedut
1 biji kelapa diparut dan di ambil santannya
15 biji cili padi dikisar
6 ulas bawang merah dikisar
3 batang keladi dibersihkan dan dipotong pendek sikit
3 keping asam keping
2 cm kunyit hidup { ditumbuk halus }
1 batang serai dititik
garam secukup rasa

CARA MEMASAK

potong ekor siput dan cuci bersih, asingkan dulu

kemudian rebus keladi bersama dengan asam keping

toskan dan asingkan dulu

ambil kesemua bahan² yg telah dikisar termasuk kunyit hidup dan masukkan ke dalam periuk bersama dengan serai, asam keping, santan, siput sedut, keladi dan garam

masak sehingga mendidih dan angkat
sedia untuk dihidang

SELAMAT MENJAMU SELERA

0 comment: