Resipi: Masak Lemak Cilipadi Siput Sedut
Assalamualaikum....
Harini nk bg resipi salah satu lauk kegemaran aku... Biase kalo bulan puasa beli ke kt pasar Ramadhan... Tapi kalo jmp siput ni kt pasar mmg nak masak sendiri....
BAHAN²
1kg siput sedut
1 biji kelapa diparut dan di ambil santannya
15 biji cili padi dikisar
6 ulas bawang merah dikisar
3 batang keladi dibersihkan dan dipotong pendek sikit
3 keping asam keping
2 cm kunyit hidup { ditumbuk halus }
1 batang serai dititik
garam secukup rasa
CARA MEMASAK
potong ekor siput dan cuci bersih, asingkan dulu
kemudian rebus keladi bersama dengan asam keping
toskan dan asingkan dulu
ambil kesemua bahan² yg telah dikisar termasuk kunyit hidup dan masukkan ke dalam periuk bersama dengan serai, asam keping, santan, siput sedut, keladi dan garam
masak sehingga mendidih dan angkat
sedia untuk dihidang
SELAMAT MENJAMU SELERA
0 comment:
Catat Ulasan