RSS

Jom beli Ikan..hehehe bukan kat pasar yek

Assalamualaikum....

Lamanya tak berblog... sebenarnya entry ni dah lama siap tapi tak dapat dipost kan atas sebab-sebab perlu diedit... Apapun Intan ucapkan Selamat Berpuasa buat semua pembaca-pembaca kat sini.....

Sebenarnya memang minat sangat nak pelihara ikan dalam akuarium di rumah..... Jadi Intan pergilah kat kedai pets shop ni untuk tengok ikan... Berminat dengan ikan kat atas... sebab warna merahnya sangat menyerlah... Harganya pun takde lah mahal sangat.... so boleh diconsiderkan berpatutan.... Sebenarnya Intan   sekali sekala pernah datang sini sebab minat tengok ikan tapi hari itu Intan perasan ikan semakin kurang... Bila ditanya barulah tau... Mereka sedang dalam proses nak pindah kedai... so separuh ikan-ikan dah dihantar kedai baru....


Apapun kedai ni masih nampak menarik.... selepas itu Intan nak cari akuarium yang besar dan selesa untuk ikan-ikan merah Intan tu nanti.... Pemilihan akuarium Intan lebih berminat ketinggian yang lebih kurang tinggi Intan... supaya tak de lah nak tengok ikan kene menunduk....


Harga akuarium beserta almarinya ini mencecah ribuan ringgit jugaklah tapi Intan stil nak nego lagik.... Memang nampak besar sangat tapi lama-lama nanti Ikan merah Intan akan ade kawan spesis lain..... Barulah menarik akuarium Intan nanti.... Apapun lepas rumah siap reno baru Intan mula angkut ikan-ikan ini beserta akuariumnya nanti.....

Tapi kalau tanya Intan, hasrat di hati nak cari akuarium yang macam picca atas ni tapi Intan sedia maklum tidak begitu sesuai dengan budget Intan... Maka simpankan saja hasrat ini mana tau akan datang ade rezeki boleh buat akuarium macam ni.... Yang ni namanya wall aquarium yek.... santekkan...

Ikan-ikanku, Kucing-kucingku dan Burung-burungku

Assalamualaikum....

Hari ini Intan nak memperkenalkan 3 rakan baru Intan yang akan sama-sama menginap di rumah baru Intan ini..... Si Ikan merah aka 'Intan xingat nama dia', Si kucing aka 'budak nakal' dan Si Burung 'hanging Parrot'

Seperti yang sedia maklum Ikan merah yang Intan bercita-cita nak beli tu Intan dah book 10 ekor bersama akuarium besar untuk mereka.... Buat masa ini hanya mahu sejenis ikan sahaja... Niat dihati memang nak beli ikan kelisa tapi harganya amatlah tak mampu.... Maka Ikan merah ni je yang Intan mampu.... Tapi ikan-ikan ni memang memberikan sinar pada akuarium sebab kulit merah mereka yang berkilat amat cantik sekali....Korang tengok pic atas ni tiada spot light tau .... Cahaya tu semua dari mereka



Seekor semiaaaauuuu yang berwarna putih dan dan berbulu lebat... Sebenarnya kucing ini akan dihadiahkan oleh seseorang... dan diberi nama 'budak nakal'... Sebab kucing ni sangat nakal.... Macamana lah Intan nak pelihara si kucing putih ni yek... owh picca diatas bukan nya si 'budak nakal' kerana Intan xsempat nak snap pic dia...Mana tak nya asik berlari-lari je bila nak snap pic.... tapi 'budak nakal' bermata biru....

Dan terakhir ialah si hanging Parrot ni.... seperti yang dimaklumkan tuan burung ni.... makanan dia sehari sebiji buah lai, apple ataupun pear... satu hari sebijik tu..... tapi burung ni cantik dan suka tergantung macam kelawar....

Selama Intan hidup ni, Intan pernah ada seekor kucing liar yang Intan beri nama 'Tommy' sebab masa tu cerita power rangers tengah hot dan tommy adalah ranger berwarna putih sama macam bulu kucing Intan ni.... Tapi dah lama tak pelihara apa-apa haiwan sebab kekangan masa dan adik-adik pun kecil.... Parent Intan pun tak berapa suka...

Insyallah, bila dah ada rumah sendiri nanti .... Intan akan jadikan ketiga-tiga haiwan ini sebagai teman dan jaga kebajikan mereka sebaiknya... Pesanan untuk korang, kalau tengah drive tu nampak kucing ke anjing ke melintas...slow la sikit kereta jangan sampai terlanggar haiwan yang tak berdosa tu.... Mereka juga punyai nyawa.....

sekian....

Renovation 2 : looking for nice & safety entrance

Hai semua,
Entry versi iphone harini nk cerita pasal pintu utama... Since rumah Intan pintunya jenis biasa-biasa aje so Intan decide nk cari pintu yang cantik, berkaca, tebal dan yang penting safe dari pencuri.... Intan tak suka pintu utama yang bergrill so ingat nak cari pintu dari kayu jati atau meranti yang tahan lasak.

Kunjungan Intan ke kedai membuat pintu menemukan macam- macam design pintu... Tebal, cantik dan dibuat dari kayu meranti yg teguh... Tapi harganya pun tebal jugak lah... Lebih-lebih lagi pintu utama rumah Intan tu sangat tinggi dan lebar sungguh pun hanya 2 daun pintu sahaja... So harga mesti mahal

So pintu tu nanti perlu direquest dan ditempah, sebab saiz pintu yang bukan standard.. Bila riki-riki harga termasuk semua sekali elemen pintu utama ni total sudah hampir RM4k... Erm... Xpela... Carik tempat lain yg lebih murah.... Atau masukkan dalam kos kurang penting...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...