RSS

Keprihatinan hanya untuk seekor anjing


Pagi itu cuaca agak mendung... Aku bekerja seperti biasa... Jalanraya tidak sesibuk hari bekerja.... tetiba terdengar bunyi brek yang kuat dan panjang..... Di hadapan jalanraya depan tempatku bekerja terlihat seorang untie tua memeluk sesuatu berwarna putih... aku tertanya kepada staff yang ada... kenapa, mengapa, accidentkah??? staff aku kata takde, kereta tu brek mengejut nak elak langgar untie tu... Untie tu xsihat kot...fikir benakku... Biasalah dikawasan kejiranan ini (kawasan taman pendudukan yang kebanyakkan cina)....., pagi-pagi hari minggu orang-orang cina suka berjalan sana dan sini... Mereka bersenam, berjalan-jalan, pergi ke pasar cina di belakang dan membawa anjing ambil angin... suasana damai.... Setelah itu... aku masuk semula ke ofis menyiapakan kerja...

Satu jam kemudian untie tersebut masuk ke dalam kedai dan berbual dengan staff aku... Lebih kurang perbualan nya seperti ini

Untie : adik, ada tak olang datang sini tanya ada nampak anjing kecil ke?
My staff: tak ada untie.....
Untie: itu anjing, untie jumpe mau lintas sikit mau langgar kereta, untie ingat itu anjing ade olang punya sebab dia manyak cantik ma (sambil menunjuk ke arah seat belakang kereta yang diparkir tidak jauh dari kawasan stesen.....kerana anjing itu diletakkan dalam kereta untie tu)
My staff: sekarang tak ada orang tanya lagi untie....
Untie: Adik amik no telefon untie nanti ada olang tanya adik telefon untie...boleh?... Ini anjing manyak mahal lo boleh smpai rm1 ribu.... untie jaga ini anjing dulu sampai ada olang cari ....
My Staff: Ok untie

Untie itu membeli roti dan beredar menuju ke kereta iswara hijaunya..... Staff aku pun memanggil aku dan cerita perihal untie dan anjing itu.... Dalam hati betapa bagusnya kalau semua manusia macam untie itu.... Sudahlah selamatkan anjing yang hampir dilanggar kereta... selepas itu cuba mencari pemilik asal anjing tersebut....

Seharusnya kita mencontohi sikap untie tersebut....

Ada sale kt Mitc melaka (12/1/12 - 21/1/12)

Ok aku bersopping sikit kt mitc petang td... Sale ke? Boleh la... Ade brg yg ok ade yg biase....tp aku suka kt bahagian kosmetik... Akhirnya amik ko seperti pic dibawah.... Kesemua barangan itu bernilai RM112.00... Berbaloi ke tak... Bg aku ade murah sikit la...

Tp xbestnya nk bayar pakai kredit kad kene above RM100.00 lepas tu pulak cashier ade byk section cthnya.... Barangan sukan cashier lain... Kosmetik cashier lain... Beg2 kasut sume lain... Kalo sekalikan senang ... Byr sekali, swipe kad sekali... Ni xcukup RM100 kene byr cash pulak... Ape2 pun slmt bershopping

Ok gud nite

Terukir di Bintang - Yuna


Harini terngiang-ngiang je lagu ni kat kepala... salah satu lagu yang sweet, simple dan lain dari yang lain... buah tangan terbaru Yuna.... dengar lagu ni banyak kali pun tak jemu.....

Lirik Lagu Terukir Di Bintang – Yuna


Jika engkau minta intan permata tak mungkin ku mampu
Tapi sayangkan ku capai bintang dari langit untukmu
Jika engkau minta satu dunia akan aku coba
Ku hanya mampu jadi milikmu pastikan kau bahagia

Hati ini bukan milik ku lagi
Seribu tahun pun akan ku nanti
Kan… kamu…

Sayangku
Jangan kau persoalkan siapa dihatiku
Terukir di bintang tak mungkin hilang cintaku padamu

Hati ini bukan milik ku lagi
Seribu tahun pun akan ku nanti
Kan… kamu…

Sayangku
Jangan kau persoalkan siapa dihatiku
Terukir di bintang tak mungkin hilang cintaku padamu

Sayangku
Jangan kau persoalkan siapa dihatiku
Terukir di bintang tak mungkin hilang cintaku padamu
Terukir di bintang tak mungkin hilang cintaku padamu

Resipi: Masak Lemak Cilipadi Siput Sedut


Assalamualaikum....

Harini nk bg resipi salah satu lauk kegemaran aku... Biase kalo bulan puasa beli ke kt pasar Ramadhan... Tapi kalo jmp siput ni kt pasar mmg nak masak sendiri....

BAHAN²

1kg siput sedut
1 biji kelapa diparut dan di ambil santannya
15 biji cili padi dikisar
6 ulas bawang merah dikisar
3 batang keladi dibersihkan dan dipotong pendek sikit
3 keping asam keping
2 cm kunyit hidup { ditumbuk halus }
1 batang serai dititik
garam secukup rasa

CARA MEMASAK

potong ekor siput dan cuci bersih, asingkan dulu

kemudian rebus keladi bersama dengan asam keping

toskan dan asingkan dulu

ambil kesemua bahan² yg telah dikisar termasuk kunyit hidup dan masukkan ke dalam periuk bersama dengan serai, asam keping, santan, siput sedut, keladi dan garam

masak sehingga mendidih dan angkat
sedia untuk dihidang

SELAMAT MENJAMU SELERA

Tapi Bukan Aku - Kerispatih



Lagu ini antara lagu favorite.... Melodinya dan liriknya memang aku suke sangat... so jom enjoice sama-sama....

Jangan lagi kau sesali keputusanku
Ku tak ingin kau semakin kan terluka
Tak ingin ku paksakan cinta ini
Meski tiada sanggup untuk kau terima

Aku memang manusia paling berdosa
Khianati rasa demi keinginan semu
Lebih baik jangan mencintaiku aku dan semua hatiku
Karena takkan pernah kau temui, cinta sejati

[Reff:]
Berakhirlah sudah semua kisah ini
Dan jangan kau tangisi lagi
Sekalipun aku takkan pernah mencoba kembali padamu
Sejuta kata maaf terasa kan percuma
Sebab rasa ku tlah mati untuk menyadarinya

Tapi Bukan Aku...

Semoga saja kan kau dapati
Hati yg tulus mencintaimu
Tapi bukan aku

Berakhirlah sudah semua kisah ini
Dan jangan kau tangisi lagi
Sekalipun aku takkan pernah mencoba kembali padamu
Sejuta kata maaf terasa kan percuma
Sebab rasa ku tlah mati untuk menyadarinya

Berakhirlah sudah semua kisah ini
Dan jangan kau tangisi lagi
Sekalipun aku takkan pernah mencoba kembali padamu
Sejuta kata maaf terasa kan percuma
Sebab rasa ku tlah mati untuk menyadarinya

Sebab rasa ku tlah mati untuk menyadarinya

ASB dividen... korang dah update buku pelaburan???


Assalamualaikum....
Korang dah update buku pelaburan ASB??? Kalo korang pegi mana-mana Maybank atau CIMB atau RHB atau pejabat ASNB mesti penuh dengan orang.... biasanya samada nak update buku pelaburan ataupun nak keluarkan duit.... hehehe nak masukkan duit pun ade jugak lah.....

Aku pun macam tu jugak..... ingatkan nak buat urusniaga ASB tapi bila tengok cropwded yang amat so aku amik nombor dulu.... ok lah tunggu lagi 95 orang... Aku balik opis siapkan keje... dengan harapan aku datang balik dah sampai turn aku.....tapi nak dijadikan cerita selepas 2 jam kene tunggu lagi 50 orang.....

Oklah aku faham ...orang ramai... mungkin sistem pun hang dan jam.... tapi alhamdulilah staff asnb buka satu kaunter untuk update buku sahaja..... aku pun masuk la beratur kat kaunter tu... sistem hang lagi.... pastu ok balik pastu hang..... sabar aje la.... orang ramai pun tak ada lah marah-marah mereka faham situasi..... staff asnb pun siap bagi kami amik risalah kewangan tuk baca dan boleh bawak balik rumah skali.....

Sampai turn aku... dapatlah print semua buku-buku pelaburan menggunakan sistem komputer dalam ofis mereka (bukan di kaunter) ... yelah... sampai macam tu skali, mereka menggunakan sebanyak mana alternatif tuk bantu orang ramai yang datang dari pagi hari....

Syabas aku ucapkan pada staff asnb Bukit Baru Melaka.....



Pemegang unit Amanah Saham Bumiputera (ASB) akan menerima dividen sebanyak 7.65 sen seunit dan bonus 1.15 sen seunit bagi tahun kewangan berakhir 31 Disember 2011. Agihan pendapatan itu meningkat 0.15 sen seunit berbanding agihan yang dibayar tahun lalu iaitu 7.50 sen seunit. Bagi aku peningkatan sebegini pasti mengembirakan para pemegang pemegang unit amanah ASB kan. Maknanya jumlah keseluruhan adalah 8.80.... Tengok orang ramai pun hepi dapat dividen yang agak best jugak

oklah... chow dulu

Day 5: yeay-yeay Movieworld Warner Bros


Oklah sampai kite ke hari pergi Movie world..... Apekah itu??? Ala macam universal studio Singapore la jugak tapi more to movie by Warner Bros... Kalo USS tu more to movie by universal kan.... camtu la... Keluasan movieworld ni takde la besar sangat macam USS tapi masih dikategorikan menarik.... Ape?? korang tak penah pegi USS nantikan entry aku from melacca to USS comin soon......

Nak citer pasal pic kat atas... aku mintak tolong sorang australian ni amikkan pic... dia datang dengan anak-anak.... masa bagi kamera kat dia baru perasan sebelah tangan dia takada jari....so kalo kat Malaysia ni dia kire OKU la.... tapi dia sedia bantu amikkan gambar walaupun kesian pulak tengok terkial-kial jugak... Cubaan dia menjadi taraaa...pic diatas diambil dengan cantik sekali tq Mr......... ( Err....lupa tanya nama)

Perjalanan seperti biasa dari apartment naik bas TX2 direct ke Movieworld... Sesampai je dah dapat tengok railway tuk game green lantern sedang dalam pembinaan...... Wow! menariknya walaupun sedia maklum kami tidak berpeluang mencubanya..... Nak masuk just scan je vip pass yang kitorang dah beli.... takpayah beratur panjang-panjang masuk aje dah tengok satu kawasan yang cantik depan-depan mata dah nampak batman drop... dia macam giant drop kat dreamworld tapi ni xde lah tinggi sangat cuma dia naik terkejut je... pastu turun balik... adeh... gugur jantungku... Lepas tu nampak rail rollercoaster superman escape tapi maaf lah .... perkhidmatan rollercoaster superman escape ni tidak dibuka kerana sedang diselenggara....


Ok jom masuk dalam lagi .... kami jumpe panggung wayang 4D so tayangannya ialah Journey to the center of the Earth... Sapa yang lupe tu citer Brandon Fraser pegi gunung berapi dgn anak buah dia bersama seorang gadis penunjuk arah.... boleh tahan la citer tu pastu dgn efek 4D walaupun aku penah masuk panggung 4D yang lebih best... kire ok lah... Pic atas ni sesaje pakai glasses 4D sebelum masuk panggung..... Belakang tu pokok raksasa yang macam citer Journey to the Center of the Earth




Sambil2 beratur tu tengok Austin Power tengah menari di jalanan... tengok backup dancer dia wow seksinya!!! oklah aku citer character yang aku jumpe kat movieworld dan semestinya yang aku masih ingat lagi.... CatWomen (along aku yg jumpe sbb masa tu kitorang dlm panggung wayang 4D) , Sylvester the cat, Team Scobby Doo, Batman, Wonder Women dan Marilyn Monroe yang lain aku xingat tapi marilyn ni memang gaya-gaya gedik betul.... dia tetiba akan muncul lepas tu dia hilang.... tanpa dikawal oleh staff Movieworld..... Okla aku tepek sikit pic

By the way yang belah kiri tu aku xtau super hero ape??? hehehehe selamba bergambar tapi xkenal... yang belah kanan tu wonder women aku tau la... Yang belah kiri tu cam pelik je... nampak sangat aku belum studi watak superhero sepenuhnya.....



Oy ya... pasal showtimes mmg kitorang tak ikut nak kejar naik rides la... tapi yang paling best dan mengerunkan bila naik scooby doo haunted ride... macamana korang naik rollercoaster bertiga dengan boleh reverse, boleh naik lif boleh berhenti seketika... dalam suasana gelap... Jap aku carik kat youtube kalo jumpe... tapi syukur sangat kitorang naik ride ni awal sbb waktu petang sikit ride ni dah ditutup kerana masalah teknikal... oklah korang layan you tube bawah ni



Tapi yang bezanya kami naik scooby doo ni gelap gelita hanya sinaran laser aje yang kami nampak serta rail coaster yang seakan genting dan halus... huhuhu... jangan kata xnmpak daratan... coaster orang lain pun xnmpak... so kitorang naik lebih scary dari youtube atas ni..... lepas keluar nak cari mak buyung dengan si zara.... tak jumpe pulak.... rupenya mak buyung suda gaduh dengan zara... budak kecik tu meragam.... tapi takpe.... perjalanan harus diteruskan.... mak buyung dengan sominya pegi tengok showtimes kete langgar-langgar aku dgn dak girl naik rides sampan air. Pic ride kami seperti di bawah.... dari gunung atas tu sampan kami menjunam jatuh ke bawah.... huhuhu scary....

ni pic pintu masuk kawasan showtime kete langgar2... bukan langgar biase siap ade bom asap... percikkan api bagai... nampak real seh.... orang yang kat luar yang xtengok pon boleh dengar dan boleh nampak asap kepul2 tau....Lepas tu, masa untuk makan...... Kitorang macam biase makan bekal je... save duit tu... kat sini makan boleh tahan mahal tapi ada jugak tempat yang halal seperti pic bawah ni.... ALL YOU CAN EAT... seorang lbh kurang aud25... buffet style.... yang pastinya halal dan ramai jugak orang makan kat sini.... kitorang makan depan restoran ni je la... ade bangku dan ada taman rumput yang cantikdan bersih boleh duduk golek2 lagi.... si zara berlari-larian kegembiraan bile dilepaskan dari stroller COMBInya..... huhu kene sebut jenama stroller ke???

ok... ape lagi nak citer.... kat movieworld ni kitorang xexcited sangat sbb mungkin dah masuk dreamworld yang amat menarik dan meriah so main pon biase2 aje..... Sedang-sedang menikmati roti sardin dan nasi goreng kami sedari showtimes scooby doo.... Kat situ diorang berlakun la.... konon-kononnyer scooby dah hilang.... sangat menarik dan sambil-sambil tu menyanyi dan menari...... sapa lagi yang paling seronok kalo tak si zara... aku bawak dia duduk depan sekali... pastu terjoget2 dia kat depan tu.... sib baik still boleh kawal kalo tak dah masuk line tempat persembahan......


Pic atas ni Scooby Doo and Friends sedang buat persembahan.....

Sebelum pulang kami menaiki ride leathal weapon.... aku dgn girl la yang naik... abang ipar dah surrender dgn pening-pening pala... leh tahan scary jugak rides ni....




Peningkan berpusing-pusing pastu dengan kaki terjuntai Yang ni pulak dari pandangan orang luar yang tengok



Tapi tak dinafikan memang best... menjeritlah sekuat hati mereleasekan tekanan..... Selepas itu masa untuk pulang.... kami tidak mahu mencuba ape2 rides termasuk batman drop so bergambar aje lah... oh ya...superman escape kami tidak dapat naik kerana ditutup untuk diselenggara so bergambar aje lah yang lebih.... tapi best jugak kami dapat bergambar bersama kereta batman...hohohoho jangan jeles




Sebenarnya rides batman ni sebelah je dengan kereta dia ni tapi kami dah xmampu nak main lagi sbb kepala dah pusing-pusing dan macam xberani je kot..... dia macam Giant drop versi Dreamworld tapi rendah sikit pastu dia laju meluncur naik dan turun.... erm... cukuplah naik solero space shot (lebih kurang) kat genting highland tu aku dah xlarat dan tak mampu inikan pulak batman... Lain kali je la....

Last showtime ialah parade... dimana semua watak2 itu akan berarak meninggalkan movieworld ni...so masa tu keluarlah sume watak-watak dalam Warner Bros... aku xdpt tengok sebab masa tu tengak kat surau solat... Abang ipar ade amik video la... meriah sangat tengok..... So berakhirlah hari kami dengan watak Warner Bros di Movieworld


Oklah pic akak aku penutup tuk entry ni sebab pic aku kat pintu gate ni sangat begitu mak mak...hihihi.... apepun masa tuk pulang ...kami akan kenang kenangan di sini.....

Kami terus menaiki bas TX2 untuk ke Surfer Paradise..... di situ kami membeli belah souvenir lagi dan lagi dan lagi.... Seterusnya pulang ke apartment dengan hati riang..... Perbelanjaan hari ini tidak dinyatakan kerana tiada pembelian penting..... So perbelanjaan masih lagi aud666 atau RM2071.26...

Wasalam

Azam Baru perlu lagikah???


Assalamualaikum....
Selamat Tahun Baru kepada kawan-kawan kat sini.... Sempena tahun baru ni ape lagi kite ceritalah pasal azam.... Tahun lepas azam ada yang sudah dicapai..... Tapi ade yang terkandas pulak...xpe, relax2 tarik nafas panjang-panjang..... Kita sambung pada azam tahun ni 2012

1) KURANGKAN BERAT BADAN
waa.... ni kategori terkandas dan terbabas ni... tahun lepas ingat nak turun tapi jadinya makin naik.... Tapi dengan sistem pemakanan yang baik dan hobi baru yang tengah-tengah start ni..... Aku menjangkakan penurunan sekurang-kurangnya 15 kg sebelum bulan 3 nanti..... aik, apsal bulan 3 lak ni... ade pape ke???? tu target la, boleh je aku target bulan 1 tapi kang xmampu lak aku...

2) NAK REPEAT PARIS SEKALI LAGI
Waa... duit takde ni tengan fikirkan hal renovation rumah .... ada hati nak pegi Paris... sebab2nya ialah sudah rindukan monalisa..... ahakssss..... Bukan ape.... ada orang nak pegi sane hanimun lagi jadi nak ikut je la.....

3) NAK REPEAT UMRAH
insyallah.... jika ada masa dan kesempatan serta wang yang berlebih-lebihan... huhuhu.... Dulu penah sampai ke sana tapi rasanya ibadat di sana masa tu belum cukup sempurna..... Mana taknya tak buat apa2 persediaan dan terjadi masalah pulak masa kat sana, bukan masalah kat sana masalah kat sini yelah bila kita fikir banyak pasal duniawi maka hati tak tenang.... Insyallah kali ni mahu buat ibadat setenangnya....

4) NAK BUAT BISNES LAIN
Bukan nak tinggalkan yang sedia ada ni tapi nak variasikan perniagaan ke bidang lain.... da bosan lah buat benda yang sama...... nak bukak kedai kek ke.... kedai tutti frutti ke (modal sangat mahal beb).... nak bukak pusat penjagaan kucing miaw miaw ke .......nak bukak bisnes andaman pengantin ke ..... atau nak bukak nursery kanak-kanak ataupun bisnes internet (yer... tu azam yang xkesampaian)...... Insyallah, ada peluang nak capai tahun ni.....

5) NAK JADI TUKANG MASAK
Erm... camne nak citer yek.... insyallah bila dah ade dapur sendiri nanti nak bukukan resepi memasak... selain tu nak buat pastry atau kek.... mana tau ade orang sudi nak tempah... kira bisnes baru jugak...hehehe... tapi kalo tanya bab bukak restoren belum lagi kot... Masak pun tak mahir lagi ni......

Itu je la.... tapi yang penting tu no 1...hehehe... yang sibuk-sibuk nak tahun berat aku tu.... pegi timbang berat sendiri bole tak???...nyebuk je nak tau.....

Wokeh la, aku nak chow..... Semoga semuanya success selalu... Amin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...