RSS

Penjagaan kulit Siang Hari

Assalamualaikum....


Dok sibuk citer pasal produk kecantikkan Intan nak citer pasal Penjagaan kulit Intan yang lebih kompleks.... Hahaha... korang jangan fikir Intan nak mengedik pulak.... Tak gedik just nak share...sharing is caring kan... Tentang perawatan kulit memang Intan gunakan khidmat salon sebulan atau 2 bulan sekali bila kelapangan.... Sebenarnya bila buat facial kat luar ni, bukan setakat kulit rasa bersih tetapi juga dapat rehatkan minda dan menghilangkan stress kerana dilayan bak puteri..hikhik.... 


FACIAL FOAM
Tentang, facial foam ni, intan dah terangkan panjang lebar.... Tapi setakat ni loreal whitening memang setia dengan Intan.. tapi memandangkan umo dan nk masuk 3 series ni... Mungin Intan akan tukar kepada product loreal yang lebih sesuai....... atau pun brand lain... tunggu habis baru tukar kekdahnya. Harga biasanya RM 21.90 tapi Intan pernah beli dengan harga RM11.00 masa jualan gudang

TONER

Toner ni memang dah lama Intan pakai... Dulu zaman muda-mudi memang selalu skip sebab macam melecehkan tetapi bila ada kesedaran tentang penjagaan kulit baru la Intan titikberatkan... Seperti yang Intan cerita toner ni memang perlu diamalkan selepas mencuci muka... so kulit rasa terhidrat dan fresh selalu. Harga lebih kurang  RM23.00 dan Intan dapat harga RM15.00 semasa sale untuk 200ml


AMPOULSE



Ha.. ape tu ampoulse... AMPOULE ialah pati yang mengandungi ekstrak botani dan vitamin dalam pelbagai kombinasi dan tidak mempunyai bahan pengawet dan pewarna dan amat sesuai untuk memperbaiki masalah kulit... 

Ampoule ni sebenarnya  selalu digunakan semasa kita buat rawatan muka kat salon-salon lepas tu rasa kulit macam shining-shining gitu....itu kesan dari penggunaan ampoulse. Ini kerana hasilnya amat jelas dalam masa yang singkat.... Ampoulse ni ada macam-macam jenis mengikut kebaikan yang tersendiri....Macam Intan yang nak masuk 3 series ni... Intan gunakan ampoulse collagen yang ada kelebihan seperti re-hydrates  firm loose and sagging skin. sebagai formula Anti-ageing,moisturizing,dan elastin strengthener...kasi anjal gitu... Harganya biasa dalam RM3.50 sebotol 2ml....Owh korang jangan bandingkan harga salon...memang harga diorang harga mak datuk... Sebotol tu diorang boleh charge puluhan ringgit....  
Macam Intan yang selalu sibuk ni takdelah guna setiap hari gitu... Masa awal-awal guna sebotol setiap hari untuk 3 hari pertama...kemudian guna 4 hari ke seminggu sekali.... Kadang-kadang lupa, macam xsempat la nak menepek kat muka.... Macam satu botol tu kalau rasa banyak sangat boleh je simpan separuh dengan elok untuk keesokkan harinya tapi make sure jangan terdedah dengan kotoran bagai lah..... Ni kira bukan wajib lah...just additional kpd rutin penjagaan kulit di siang hari


LOREAL DOUBLE ESSENCE WHITE PERFECT


Ha... Ni pun tak wajib tapi Intan suka gak pump essence ni kat tangan.. Fungsinya tuk whitening la.. Yang best essence ni cepat absorb dan tak rasa berminyak langsung dan kulit pun semakin flawless gitu.... Hihihi... Seperti ada orang tak suka product yang berasaskan whitening sebab ada bahan yang bersifat menipiskan kulit atau bleaching.... tapi setakat ni Intan tidak punya masalah kerengsangan pada kulit so bermaksud sesuai dengan kulit sawo matangku..... Ha jangan nak cakap kenapa nak putih-putihkan kulit ni...., biasalah zaman dulu-dulu tak jaga kulit akibatnya kusam, gelap, sekarang dah kena jaga...at least untuk kepuasan diri dan Intan akan pastikan kosnya tidak mahal la.... Product ni harganya agak mahal dalam RM30.00 tapi Intan hanya beli bila ada jualan gudang so dapatlah harga RM 20.00




 MOSTURIZER


Ha... Jangan pulak korang gelak... Intan bukan peminat no 1 Siti Nurhaliza tapi Intan suka sangat mosturizer SimplySiti Dermagic.... Mulanya masa nak beli takde konfident langsung sebab tengoklah... produk Intan sume import punya ma.... tapi bila iklan dia cakap hilangkan stress dan membuatkan diri gembira...boleh cuba ni, dah le Intan ni selalu stress dengan kerja banyak, masalah itu masalah ini...hikhikhik....

So tekstur gel ni sangat sejuk dan mudah menyerap... Intan suka sangat tau.... Tapi yang tak bestnya mahal sangat lah...harga promosi pun Intan dapat RM50.00... Tak banyak sangat dalam sekejap pun dah habis.... Kalau ada promosi yang lagi murah boleh beli lagi... Apapun Dermagic ni best, hilang stress?? Benda ni subjektif so terpulang la.... pendapat masing-masing....

UV PROTECTOR
oklah...last sekali uv protector atau sunscreen.... Intan pakai brand cinelle sebab... dipromote oleh promoter kat watson masa nak beli dermagic... SPF 28 memang tak tinggi sebab seperti kata beauty consultant yang Intan pegi tu kalu kita kerja ofis dan buat aktiviti yang tidak extreme tak perlu kandung SPF yang tinggi , Lainlah kalau buat kerja lapangan ke, pergi site, buat kerja ladang memang sunscreen yang lebih tinggi kandungan SPF diperlukan... Selain dari itu walaupun kita tidak mengadap matahari seperti duduk ofis je kita masih perlu pakai sunscreen kerana sinar UV yang memudaratkan ni juga ada pada lampu tempat kita bekerja... So hari-hari kena pakai ok.... 
Produk Cinelle ni ok... tesktur nya lembut mudah menyerap dan bau pun menyenangkan dan tidak berminyak.... Intan suka cuma macam biasa harganya tak begitu murah... Untuk tiub 50ml harganya lbh kurang RM60.00... Tapi yang bestnya kadang-kadang Intan skip mosturizer pun boleh sbb tekstur nya pun macam mosturizer jugak...

Ha.. Panjang lebar pulak cara penjagaan kulit Intan yang tak berapa nak jelita ni.... Tapi ni cuma rutin Intan la... lain orang lain caranya... Macam Intan tak berapa suka nak bermake-up so kena jaga kulit dengan baik lah... Supaya cela-cela tu takde la nampak sangat.....   

0 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...