RSS

Mengapa Orang Tak tahu Hukum Mencuri dan menipu




Assalamualaikum....





Entry ini dikeluarkan untuk mezahirkan rasa benci dan meluap-luap saya pada manusia yang memegang title pencuri.... Weh... korang ni xde agama ke???? dulu masa sekolah xingat ke cikgu korang cakap pencuri akan putus tangan..... korg xtau ke hukum hudud..... ntah la, kdg2 org yang dianggap macam saudara sendiri pun sanggup mencuri... bila gertak tuk buat repot polis baru minta maaf menyesal... masa korang buat tu xmenyesal ke?


Antara cara mengenal pencuri untuk sebuah convienient store adalah seperti berikut :-

  • Memakai jaket besar dan helmet


  • Orang macam ini cenderung untuk memasukkan barangan curi di dalam saku jaket dan memakai helmet supaya wajahnya tidak nampak dalam cctv..... Sila minta pelanggan membuka helmet kerana mereka akan buat taktau kalau tak disuruh...(takyah la assume diorg nampak sticker 'no helmet' korang tu, kalo nak mencuri buat2 tak nampak je la)



  • Banyak loghat dan berlagak org kaya


  • Orang macam ni mmg loghat sibuk bercerita dia pakai kete besar la, nak pakai pelincir paling mahal la, pastu ambil barang banyak2 sampai beratus lebih dan beli top-up banyak konon2nya nak bayar kemudian sekali gus.... pastu buat2 nak pegi toilet sbb tak tahan... sila minta pelanggan buat bayaran sebelum meninggalkan kaunter sebab kita tidak akan perasan dia sudah pegang top-up.... sebab confirm dia akan menghilang lepas tu ......(dengan top-up yang banyak).. lagi satu top-up adalah belian yang paling xbanyak untung so bila customer nak beli sila minta bayaran dahulu, sebelum menjualkannya



  • kad kredit fraud


    • kalo kad kredit tanpa chip tolonglah jangan approvekan... biarlah customer nak marah2 cakap kad dia dr singapore mmg xde chip.... dia memang akan push korang swipe kat terminal tapi jangan ingat semua terminal boleh detect fraud card.... klon kad pun ade tau... berhati-hati la

    • produk expired date

    • Ada sindiket yang mencari produk yang dah expired kat kedai korang lepas tu dia beli dan minta resit... Esoknya dia claim beribu ringgit sebab produk expired korang tu menyebabkan konon2nya anaknya masuk icu la... sakit itu sakit ini... padahal xde ape pun... dia minta bil rawatan doktor la..... tp sebab ade bukti korang tak leh buat ape.... pastikan storekeeper sentiasa check barangan agar tak terlepas pandang tentang barang-barang expired ni


    • sindiket kegiatan melibatkan kanak-kanak


      • cerita dia seperti mak dan bapa berurusan dengan cashier atau kerani atau manager konon2nya ingin membeli barangan berkarton-karton bile kite leka... si anak-anak kecil itu akan masuk dalam ruang pejabat menyelongkar laci dan mengambil duit atau rokok tanpa kita sedari... biasanya budak-budak itu sudah dilatih untuk mencuri..... so berhati-hatilah... jangan terleka.... jika ada urusan yang melibatkan kita perlu bertemu customer sila pastikan pintu office berkunci


      • Staf dajal


        • Bende macam ni mmg susah nak elak.... korang control la... jangan kasi muka... kdg2 diorg bukan tahu bisness macamana ada duit tapi xde untung... kalo rehat tu, jenguk2lah stor kalo2 barang dlm stor diorg bwk masuk beg.... stok rokok pelincir yang mahal tu silalah monitor setiap hari.... manusia ni susah nak dijangka.....


          Adios

          part 2: Urusan Unit Trafik Melaka




          assalamualaikum....

          Berbalik ada isu urusan report di unit trafik IPD Melaka Tengah.... Prosesnya takde lah menyusahkan..... lebih2 lagi mangsa macam aku ni...hik hik hik... so pukul 4 ptg aku ke balai polis batu berendam so officer tu suruh aku ke IPD bandahilir untuk memudahkan urusan so sampai bandahilir lbh kurang pukul 4.20 ptg aku kene bergegas sbb xboleh lewat pukul 5 kerana masa 24 jam diberi untuk membuat laporan dika berlaku kemalangan yang tidak melibatkan kecederaan nyawa dan kematian...

          setelah mendaftar untuk membuat laporan..... Aku diminta tunggu dalam sebuah bilik kecil berair-cond dan menunggu nama dipanggil melalui pembesar suara dlm bilik itu (bilik itu berasingan dari banggunan pejabat polis......

          Selepas membuat laporan aku, akan membayar duit report sebanyak RM4.00 dan menuju ke bilik pejabat pegawai penyiasat kemalangan..... disitu aku ditanya beberapa soalan dan pegawai itu juga akan mengarahkan anak buahnya mengambil gambar lengkap kerosakan mabel dan kemudiannya tamatlah......

          En zainul adalah penyiasat kes kemalangan aku ni... dia memang provoke aku, aku pada mulanya malas nak layan tapi benggang pun ade.... sebab dalam hati aku xsalah kenapa dia nak seolah2 aku mengaku aku yg bersalah tapi lastly dia bgtau aku... dia adalah customer aku sambil tersenyum simpul......heheheh (maaf tuan, saya memang susah nak cam orang) aku meninggalkan dia setelah semuanya selesai dan sekarang aku mahu bawa mabel repair

          Nak minum orange juice????


          ASSALAMUALAIKUMMM.....



          Hari ini amat dahaga sekali jadi entry hari ni tentang air oren jus seperti gambar di atas..... nampak menarik tak????? cilipadi hijau bawah gelas itu hiasan semata-mata je tau...... saje nak blend warna dalam pic ni... hihihi



          bermula dengan air jus nyer... air oren tu amik dari kotak (haku xde masa nak mengsqueeeze buah oren) air jus pilihan adalah dari jenama sunkist berharga RM 3.55 1.89L ( setelah didiskaun RM 2.00) macamana nak dapat diskaun sila LIKE facebook tesco . dan tunggu diskaun yang diberikan..... tapi macam air oren/ apple dari sunkist ni sampai ujung bulan Jun so tak lama la... tapi aku sure diorg akan bagi diskaun lain plak lepas tu



          Yang pastinya korang leh dptkan kupon diskaun ni 3 kali je pastu dah xdpt...diorang xakan kasi korang print lagi..... so kalo korang berminat sgt dgn product tu dh lebih kuota korang ngendeng lah fesbuk kwn2 korang yek.....



          Yang buah strawberry tu bukan plastik tau... memang real punya made in cameroon highland... so rasanya memang mengancam ade masam sikit ada manis sikit dan jus oren ni ade serdak dia (ala yang bijik2 dlm air oren slalu tu orang panggil pulp) mmg maveles...



          Panduan kira-kira kewangan

          assalamualaikum....



          harini aku nak bagi sikit panduan tentang cara menguruskan kewangan.... bagi aku amat mudah sekali untuk kite buat jadual kewangan sendiri sekurang-kurangnya kita tahu mana duit kita pergi so aku nak promote software ini semoga dapat manafaat dari korang-korang kat sini.....



          Apa yang penting kat sini ialah korang boleh estimate berapa perbelanjaan korang pada masa yang sama korang dapat tengok ada lebihan tak pada actual expenses korang tu.....



          Selain tu korang leh tau dan estimate simpanan korang supaya korang tak overspent.... shopping pun kene budget tau korang letak la sebulan sekali budget shoping so kalo bulan ni xshopping bulan depan korang doublekan budget shooping korang (shopping maksud aku baju bajan kasut kasan dan kelengkapan lain tapi kalo barang-barang dapur tu mesti masukkan dalam setiap bulan dalam ruangan belanja barangan dapur)


          ... macam aku yang bukan kaki shopping ...memang jarang la tapi bile sekali aku shooping mmg beratus2 gak abis sbb aku mahu barang yang berkualiti dan tahan... and for sure branded.... so aku leh estimate kat situ kalo budget shopping aku RM200 sebulan.. aku simpan 5 bulan aku dah leh shopping rm1k..huhu best




          apepun terpulang pada korang nak mencorakkan budget harian /bulanan korang. yang pasti perisian ni memang banyak membantu aku dalam pengurusan kewangan aku.... semoga boleh bantu korang jugak




          Cuba klik website dibawah ini untuk lebih info dan download templete kewangan ini


          http://bijakbudget.8m.com/


          Part 1: Urusan Unit Trafik Melaka

          assalamualaikum......


          harini aku blog dgn e72, .... Sebab AFIQAH bawak LAPTOP PINK pErgi PD..... so aKU DA Xde komputer.... ni lak edit pki komputer ofis sbb ntah kenapa wording e72 ni xmo tulisan kecik...




          harini gigih la diri pegi unit trafik gara2 mabel dilanggar di kawasan parking GIANT.....disebabkan pelanggar itu melanggar mabel yang tidak bersalah dan tiang besi dan dinding bangunan GIANT itu maka... pihak insuran lah yang diperlukan untuk mengkaver kerosakkan mabel dan GIANT... hehehe mcm nobita dan GIANT pulak.... aku rasa better mintak duit je, repair mabel tapi takpelah aku kesian gak dekat budak perempuan cina tu yang dikatakan blank seketika..(otak dia shut down tiba2) ..... menurut abg iparnya budak pmpn itu penah jalani operation otak dan sepatutnya tidak boleh memandu.......



          nanti aku citer psl accident itu tapi yang pastinya di unit trafik aku sangat lah tensen dgn pegawai polis bernama en zainul... huhuhu nasib baik aku suruh SS keluar dari pejabat tu kalo tak ade timbul masalah kat situ for sure bergaduh la ......maklumlah polis ni berlagak je, tunjuk dia hebat sgt...... lepas tu dia kenekan aku balik...... nnt aku citerkan ape perkara yang terjadi antara aku dgn en zainul and macamana dia kenekan aku......

          berbalik pada situasi dalam kawasan balai polis.... memandangkan unit trafik itu mengkaver semua kemalangan sekitar bandaraya melaka tengah maka banyaklah kenderaan yang rosak teruk dan kemek2, motor terpotong dua pun ade...... erm... satu hari banyak accident rupenya...... tak kurang pula... mereka2 yang bergaduh sesama mereka sambil diawasi polis bagi menegakkan sapa yang salah sapa yang betul..... yelah kalo dia salah memang leh cover insuran tapi bila insuran cover NCB akan berubah kepada 0% selepas itu tapi dlm kes aku... aku tidak bersalah... mabel yang parking sendirian tanpa bergerak dirempuh oleh seorang perempuan cina.... sian mabel....nnt intan tancap kasi lawa yek.... lebih memilukan mabel baru minggu lepas di servis di toyota pusat servis dgn kos rm1502.45... tak sampai 2 minggu kene hantar repair lagi....... sori tau, intan xsengaja kasi mabel kene langgar sume SS punya pasal kasi mabel parking ctu...huhuhuhu




          * nota kaki -MABEL @ MABELLINA adalah toyota vios kesayanganku... HIKHIKHIK
          Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...