RSS

Terima kasih Jiran



Assalamualaikum....
Entry harini cuma nak bagitau Intan sangat berbesar hati mempunyai jiran yang baik.... Alhamdullilah, sebenarnya kami belum bersua kerana masing-masing belum lagi selesai proses renovation dan belum masuk rumah lagi.... Kisahnya, Jiran Intan En shukor (if im not mistaken) ada pernah sekali menelefon Intan meminta izin untuk mencabut pagar belakang rumah kami kerana beliau sedang mahu memulakan menaikkan batu dapur rumah mereka... Bagus kan... minta izin lagi tu... So Intan izinkan memandangkan Intan belum punya masa nak memulakan renovation pada masa itu....

Apa yang menarik, sesi kerja rumah En Shukor memang tak mengganggu langsung fizikal rumah Intan ... Nak dikatakan habuk batu-batu, bekas-bekas simen atau kotor-kotor pun mereka cepat-cepat bersihkan jika jatuh kat kawasan rumah Intan.... Setiap kali Intan tengok Rumah memang nampak bersih aje....walaupun kawasan rumah dia haru biru dengan bahan-bahan binaan

Pada suatu hari... Intan tergerak nak singgah rumah, masa tu lebih kurang pukul 6.45 petang tapi kunci lupa pula nak bawak.... Tengok Rumah Encik Shukor lebih kurang 90% dah nak siap... terus Intan pergi ke belakang rumah nak tengok keadaan sekeliling... Terkejut betul lihat ada sorang pekerja Encik Shukor sedang mengecat ruang dapur rumah Intan.... Bila ditanya...lelaki itu minta maaf kerana memanjat pintu pagar dapur sebab memang Intan manggakan pintu kecil itu....

Intan : Kenapa abang cat belakang rumah saya ni?
Pekerja: Eh... Rumah akak ya..Maaf, saya terpaksa panjat pagar ni sebab berkunci, majikan saya yang suruh cat sebab dinding belakang rumah jiran ada bekas kotor terkena bancuhan simen.... Majikan tak puas hati rumah jiran terkena jadi dia suruh saya cat kan
Intan: oooo... tapi kenapa sampai seluruh belakang bang.... sebelah sana tak kena pun kan... Yang atas-atas pun tak kena kotor kan.... 
Pekerja: Memangla tapi tak cantik lah... yang tu cat lama... yang saya pakai ni cat baru takut tak sekata tapi memang kod warnanya sama ya.... Majikan saya arahkan cat seluruh belakang ni..... kalau akak nak cat lain nanti boleh la catkan lepas ni.... tak jadi masalah.... saya ikut arahan aja....
Intan: ooo begitu... terima kasih ya... sampaikan pada majikan abang ya..

Baguskan... kalau Intan tak singgah mesti tak tau jiran tolong catkan belakang rumah Intan sebab dia langsung tak inform apa-apa.... Apa yang Intan tau En Shukor adalah seorang peguam dan kalau ikut rasa Intan mungkin dalam lingkungan umur 40an yelah dengar suara kat telefon je... Intan anggar je la.... Nanti kalau masing-masing dah masuk rumah baru boleh berkenalan lebih baik....

Tak ramai orang zaman sekarang amat menitik beratkan nilai-nilai kemanusiaan macam ni....minta izin, jaga kebersihan rumah jiran, tolong cat kan... siap dapatkan no telefon bimbit Intan kat pemaju lagi.... semata-mata tak mahu jiran terasa hati.... Sebagai manusia berbaik-baiklah sesama manusia okey...

wassalam

Bunga-bunga ku

Assalamualaikum... Korang pose tak... Intan dah lama tak update blog... seminggu sebelum puasa Intan tak sihat keluar masuk klinik dan hospital farmasi lagik... huhu seksanya... Lepas baik sikit... sakit lagi... dah macam kena sakit mingguan gitu..... Adik-adik Intan dah benggang, yelah kita xsihat nak buat keje pun tak larat so mereka lah kena gantikan Intan buat kerja... So diorang tarik muka masam je lah... Tapi harini alhamdullilah dah ok so Intan sambung entry sambungan entry yang lepas tentang bunga-bungaanku

Satu hari Intan terima panggilan telefon dari seorang penghantar bunga ditempat kerja....

Penghantar Bunga : Hello, saya mahu hantar bunga kat Cik Zulaiha dari En ___.. Sekarang cik dekat mana?
(Intan dah berkerut... aduhai kenapalah dia hantar bunga kat aku lagi ni??? tak suka bunga lah) 
Intan : Takpe lah awak hantar sini dekat office saya kat ________________ saya ada dekat sini.. 
Penghantar bunga : Cik, u tak ada dekat rumah ke?
Intan : Tak adalah, rumah saya tak siap lagi ni.... Takpe saya sign kat office je...
Penghantar Bunga : oklah...oklah... nanti i sampai

Dalam hati ingatkan terima jambangan bunga lah kan..... sebab si dia ni memang minat bunga.... berbeza dengan Intan yang tak minat bunga.... Sekali sampai amik kau dia hantar bukan dengan motor ataupun kereta...dengan 4 wheel drive lagi .... Maka terimalah Intan... Bunga yang lebih tahan lama kerana siap dengan pasu-pasu dan tanahnya.... tarrra



Terima kasih pada Encik ___ yang menghadiahkan Intan 2 pasu pokok daun keladi hiasan 4 pasu bunga kekwa kuning dan oren dan 2 pasu kecil bunga pink dan merah yang Intan sendiri tak tau bunga apa... Huhuhu.... Baguslah sekurang-kurangnya bunga ni takde lah mati seminggu kemudian... kalau mati pun lambat sikit kot.... tapi pasunya besar dan cantik.... Kalau bunga macam ni Intan boleh terima lah menunjukkan takdelah romantik sangat tapi Intan boleh terima...hihihi....


Disebabkan rumah tak siap reno lagi so Intan decide nak letak bunga ni kat office je...depan kedai..... Tak sangka lak ada customer sampai nak beli bunga Intan ni.... Ramai yang ingatkan bunga ni plastik.... padahal bunga hidup tau.... dan ada antaranya yang tanya Intan beli kat mana? berapa harga? .... Erm... tak dapat nak tolong , sebab ni orang bagi...bukan beli... Penjagaan bunga ni just kena rajin siram dan jangan kena matahari terik.... tu je.... Lama-lama cantik lah... Intan pun dah makin minat sikit demi sikit...nanti dah ada rumah berangan nak buat mini garden huhuhuhu.... Insyallah


Anniversary... anniversary ke?

Assalamualaikum

Harini entry versi iphone Intan nak cerita pasal anniversary Intan yang dgn someone special....

Sebenarnya xtau pun wujudnya anniversary ni tp dah org tu ckp camtu so iyekan aje... Tp first met tu kire anniversary ke??? Huhuhu Anywhere thanks to him for the flowersss..... Huhuhu i hate flowers....But deng deng deng... nnt Intan citer pasal bunga...

Sebenarnya ni 1st time intan dapat hadiah yg super pelik sempena konon2 nya anniversary ni... Nk citer mulanya 2 tahun lepas kami  bertemu di satu tempat dan 8 bulan lepas tu  kami mula rapat... atas sebab-sebab yang tertentu yang tak dapat diceritakan... So anniversary yang ke pertama kot kalo bebetulnya.... Eh entah lah...tak penah ingat and tak penah kira pun sebenarnya ni... rasanya kalo nak sambut anniversary tu time nikah je kan... time couple takde lah kot..... Mungkin dia nak amik hati Intan.... tu yang dapat bunga tu....

bunga ini hanya hiasan bukan intan punya tau

Pasal bunga ni pun Intan dah bagitau kat semua orang lah kot Intan tak suka bunga... Dari bagi Bunga baik baik coklat ke, ayam goreng ke, pizza ke macaroni and cheese ke.....Boleh buat kenyang ... Bukan apa, bila terima jambangan bunga... Memanglah bunga tu cantik, harum dan menarik tapi agak-agak berapa lama bunga tu bertahan.... So bila bunga tu layu Intan xsuka lah...tapi sampai bila bunga tu boleh hidup dalam jambangan tu kan.... Silap-silap haribulan bukan takat layu tapi yang lebih teruk berbau busuk.... nak keluarkan dari jambangan pun tak sampai hati..... Sekian cerita Intan tentang Bunga... Nnt kita sambung bab Bunga yang Intan terima ok




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...