RSS

Resipi makanan si pemalas Atkin


Assalamualaikum...
Nampak sedap tak salad Intan ni... Ha, ini lah gara-gara Atkin... Nak makan tak tau nak makan apa... beli salad basuh tuang mayonis.. bubuk black pepper sikit dah ngap.... Rasanya huhu tak payah la nak citer... Bolehlah tuk tahan tekak ni... Lebih-lebih lagi Intan ni bukan suka makan sayuran... Kalau makan pun cenoed je.... Tapi favourite kangkung la... 

Ha, yang kat atas tu ade sosej comel kan... yang tu sodap... so haruslah yang tu habis dulu kan... Tapi demi nak kan shape yang dulu-dulu dan berat yang dulu-dulu kenalah berkorban...
Intan pun nak join adventure trip next year so kenalah fit kan.

update menu hari ke2

breakfast - tomyam seafod semangkuk/ telur mellet
lunch - ikan sembilang /ayam kari / sayur kangkung/sosej 2 ketul
dinner - ikan parang goreng
supper -ikan parang asam pedas/telur ikan

BAGUSNYA

Intan tak makan nasi tapi mcm karbo pada kuah2 ikan/ayam bagai tu macam tinggi je kan... Intan sudah mula pagi-pagi ke toilet dengan syarat minum air banyak... sebelum tidur dan selepas bangun tidur minum air dulu... tak mengantuk pun walaupun makan banyak.. Lepas tu Intan pergi tesco shopping so banyak lah berjalan... Yang bestnya berat Intan turun ke key gie

TAK BAGUSNYA

Intan harini sakit pala pulak... Tapi tak sure pasal atkin atau stress kerja... Lagipun Intan tidur tak cukup.. Biasalah awal bulan banyak kerja

Update berat : 84 kg

Stok makanan seminggu Intan dah beli tapi mengenangkan minggu depan Intan akan ke Sabah bercuti bersama famili macamana Intan nak menikmati makanan seafood yang serba sedap besar murah kat sana.... huhuhu... dah le apartment Intan nanti kat sebelah pasar basah ... Mesti mak Intan excited giler nak memasak nanti... harap2 Intan terus istiqamah dan berteguh pada atkin.... say no to CARBS!! for dis momment la kan...

daa korang



Induction : FIRST day


Assalamualaikum
Wah... menarik tak pic intan ni... ini mmg tempat favourite nak mkn satay siang2 hari.. nntikn entry intan ttg tempat ni okey
Harini nk cerita tentang diet intan... memandangkn intan bakal berkahwin so xnk lah nmpk lebih besar dari bakal suami... so intan nak start dengan atkin...
Korang nk ckp ape2 korang punya pasallah sebab intan rasa perlu untuk kurangkan at least 20kg agar boleh start jogging, jungle trakking dan buat aktiviti2 yang lain... kalau tak start memang la susah... ibarat bawak beban dgn lemak2 berlebihan ni... kalau da hilang lemak2 ni barulah intan boleh berdiet yg sihat
Oklah menu hari 1 ni mcm carca marba sikit sebab... intsn xsempat beli stok makanan lagi...huhuhh

Breakfast
Nuget 6 ketul
Ayam goreng seketul
Air kosong
Lunch

Ikan kembung kukus
Ikan kembung asam pedas
Air kosong
Dinner

2 biji Omelet
Ikan kembung kukus
1 Grill chicken
2 Patty chicken goreng
Air kosong

Bagusnya
Intan tak minum air manis
Karb kurang tapi myb lebih 20g
Intan tak letih/sugul

Tak bagusnya
Banyak bergoreng berminyak
Kuantiti macam banyak je... sebab nak elak lapar je ni
Mungkin makanan ni byk kolesterol..huhu
Ayam goreng intan tak buang kulit... sebab nmpk yummy sgt
Intan mkn patty tu dlm pukul 10 mlm msksudnya lewat
Intan minum air xcukup 3 liter...owh susahnya
Intan xpegi toilet pun hari ini.... kena byk minum air ni... klu dulu hari xmisss... haha
Berat hari ini: 85kg
Harap2 esok sempatlah nk beli stok makanan sbb xlarat nk mkn telur je ni...
Doakan intan yg terbaik okey...
Thanks... daa

Aktiviti pagi

Assalamualaikum....
Korang pagi2 buat ape yer.... lepas subuh tarik selimut balik ke?...

Harini adalah hari ke 2 intan jogging aka strolling di taman rimba mitc ... kenapa hari ke2... sebab hari2 lain malas n tarik selimut macam korang la ...

Tq mak n famili yg same teman kan... kdg2 bila ramai2 takdela rasa penat sgt... intan nk jogging mmg susahlah dgn berat skrg 83kg.... intan harap berat 75kg da mampu untuk jogging...

Apa khabar semua

Assalamualaikum...

Lamanya tak berblog.... mula-mula memang rasa macam dah xmo berblog lagi tapi apakan daya nak blog jugak... Harini just nak update aktiviti baru... Kerja macam sama, tiada yang berbeza.. Intan gian nak bercuti ni... Jadi harap2 rajinlah Intan nak upload cerita cuti-cuti Malaysia ni nanti....

Perkembangan terbaru berat Intan makin naik.....sudah 89kg nampaknya tiada kemajuan dalam menguruskan badan ni... Tetapi Intan tengah usahakan untuk mendisplinkan diri minum air masak sebanyak-banyaknya dan menjalankan aktiviti fizikal....

Intan akan ceritakan kat sini.... pada yang sudi baca belog Intan yang tak seberapa ini...terima kasihlah kerana walaupun dah lama tak login belog ni tapi tgk nuffnang Intan meningkatlah jugak dari dulu.... Semoga kalian dapat manafaat dari entry-entry Intan ni la ye....

Oklah sampai di sini dulu.... Ini pic untuk harini.... untuk motivasi kalian juga ya...

tata


Bangkitlah sahabatku



Assalamualaikum...
terutama sekali Intan nak minta maaf kerana terlalu lama tak update blog... semuanya kerana Intan banyak planning untuk memajukan diri... Hari ini Intan terpanggil untuk menulis tentang sikap kita orang melayu sebab terlalu banyak isu sensitif yang dipaparkan dalam media massa dan arus politik yang tidak henti menyalahkan satu sama lain sedangkan kita semakin hilang nilai kemanusiaan...

Sahabatku, 
Sedar tak kita salah satu, penyebab tercetusnya rusuhan kaun pada 13 Mei 1969 adalah dari provokasi pihak pembangkang dalam kemenangan pilihanraya... tercetus perasaan yang berkecamuk kerana tidak tahan dengan perang psikologi yang akhirnya menjadi satu rusuhan yang tidak dapat dipadamkan dalam sejarah negara kita... Tetapi sekarang pihak kerajaan dan pihak pembangkang kerap memainkan isu itu tanpa disedari, kemungkinan pertumpahan darah boleh terjadi.... Intan bukan nak menakut-nakutkan mana-mana pihak tapi sekarang kita lihat lahirnya banyak pejuang-pejuang keyboard warrior yang bak kata orang 'campak batu , sorok tangan". elakkanlah mencaci orang lain kerana kita manusia seagama sebangsa... seharusnya menegur dengan cara berhemah sekiranya terjadi sesuatu hal dan kejadian... 

Sahabatku, 
Sedar tak kita bahawa pegangan equiti bumiputera kini adalah masih ditahap rendah.... Jangan salahkan british yang membahagi-bahagikan komposisi pekerjaan mengikut kaum di zaman jajahannya... Kita sudah merdeka 56 tahun, kita yang mentadbir kerajaan tapi kenapa kita masih tidak dapat memonopoli ekonomi kini.... adalah salah pemimpin atau kita sendiri leka walhal pelbagai bantuan telah disalurkan oleh kerajaan untuk tujuan itu... Bangkitlah sahabatku.... kita tidak boleh hanya berpuas hati di tahap ini saja.... tingkatkan usaha, intailah peluang-peluang yang baik dimasa hadapan.... rezeki yang Allah kurniakan terbentang luas.... hanya orang yang bertakwa dan berusaha sahaja yang mampu memilikinya... istilah 'tiada rezeki' seharusnya tiada dalam kamus hidup kita...

Sahabatku, perjuangan kita tidak terhenti disini, Intan tak mahu kita diperlekehkan dan ditipu... bukan kerana berlembut hati itu adalah sikap yang baik tetapi berani kerana benar dalam menegak kan sesuatu dan dalam mengecapi kemakmuran hidup kita kena sentiasa teguh dan bersatu untuk menjadi kuat.... Kuat dari segi ekonomi, spiritual, mental dan jati diri... janganlah lupa sahabatku...


Boikot Loreal dan Sokong produk tempatan


assalamualaikum,

Hari ini intan nak inform kepada pembaca yang pernah terbaca tentang produk kecantikan yang Intan pakai... Bukannya tak bagus tapi demi menyokong perjuangan menyelamatkan GAZA ...Intan akur dan tidak mahu lagi menggunakan barangan Loreal yang dah pernah intan cerita panjang lebar di sini. Jadi intan bertukar kepada......

SIMPLYSITI
Buat masa ini Intan menggunakan pencuci muka new age Simplysiti yang Intan rasa best sangat.... So, loreal yang ada Intan buang (lagipun dah nak abis)... So bermulalah penggunaan produk yang baru.... Setakat ni ok je la...best dan kulit Intan tidak mengalami apa-apa masalah... So nanti Intan update kesan seterusnya ya...

Jom cantik dan sihat

Kurus dan Cantik

dear diary,
Hari ini Intan baru perasan.... kerja yang banyak serta keadaan rumah Intan yang belum siap sempurna dan keadaan perniagaan Intan yang masih pending membuatkan Intan rasa sangat down dan penat... selain itu, Intan mula perlu dalam kawalan kerana darah tinggi....Dalam masa yang sama Intan akui lebih kepada nilai-nilai negatif dalam hidup ini.... Agaknya tidak selesa duduk dalam rumah yang ada masanya perlu merempat mencari tempat tidur, baju-baju Intan yang asik hilang, barang-barang Intan yang kesana dan sini dan hilang.... Intan perlukan PRIVASI

Janganlah ditanya pasal rumah, renovation tersangkut gara-gara Intan nak hold duit untuk perniagaan Intan nanti.... Walaupun ada banyak kos sudah dikeluarkan tapi Intan memang tidak boleh concerntrate pada rumah sedangkan perniagaan Intan masih tahap susah nak dijelaskan dan terlalu banyak step dan procedure perlu dibuat... so selagi bisnes tak set up, Intan ignore pasal rumah dulu....

Bila hati kita mulai rasa down, ditambah dengan tekanan yang hebat dari setiap sudut maka... segala perkara yang kita lakukan dan ingin lakukan tergendala.... Inilah yang terjadi pada Intan, memang Intan pandai dalam planning tapi Intan sukar nak absorb stress so segalanya jadi huru-hara...

dalam masa itu juga, Intan sudah mulai lupa azam tahun 2012 Intan untuk kekal cantik dan lebih kurus, Intan langsung tidak mengawal selera,, tidak bersenam ataupun rajin membuat penjagaan kulit memakai make up dan kosmetik... sudah masuk 4 bulan Intan tidak mengunjungi pusat kecantikan untuk buat facial...huhuhuhu

Kalau disedari dari awal, Intan banyak bagi tips kecantikan dalam blog ni tapi sekarang sudah tiada lagi... Maka azam 2013 ni intan mahu fokus kepada kurus dan cantik di mana Intan nak ceritakan apa-apa yang Intan lakukan untuk mendapat kulit yang cantik dan badan yang kurus

Badan kurus ni bukan hanya untuk cantik tapi untuk sihat... Seperti yang dinasihatkan oleh doktor, Intan perlu mengawal pemakanan ketrana sudah ditahap obese...owh, tak sangka sekejap je Intan sudah di tahap itu, rasa dulu bari berat badan ni 55kg... Untuk ke BMI normal, Intan kena dapatkan berat 55kg

oklah, Intan tak mahu fikir pasal azam lagi tapi fokus pada cantik dan kurus...Intan sertaka gambar to prove yang Intan serius untuk mengubah kepada gambar yang lebih cantik dan kurus dari pic bawah ni... So Intan akan update selalu tentang fokus Intan ni....



Oklah diary, nanti Intan tuliskan lagi.... info diatas ialah 79kg iaitu memerlukan 24kg untuk capai ke angka yang ideal... chaiyok chaiyok

Im speechless



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...